„O serie de considerente politice au făcut ca, în pofida îndeplinirii celor patru borne care au fost stabilite la început prin MCV, României să nu îi fie ridicat acest mecanism și să se considere că, până la urmă, dacă țintele sunt mobile, atunci vom avea tot timpul ceva de făcut. Pe măsură ce una din ținte era îndeplinită, ea era în raportul următor iarăși îndepărtată și, în felul acesta, aproape că a devenit un mecanism perpetuu, ceea ce bineînțeles că nu a fost în spiritul și în logica în care el a fost instituit în 2007″,a spus Tăriceanu în Parlament, acolo unde a participat la dezbaterea„Europa, încotro?”.
Președintele Senatului a mai spus și că MCV-ul și faptul că România nu face parte din spațiul Schengen sunt două elemente care ne distanțează de celelalte state europene și că aceste realități sunt rezultatul„intenției unilaterale” a celor care conduc UE: „Pentru România avem în momentul de față două mecanisme care ne fac să fim diferiți față de celelalte țări europene. Mă refer la Mecansimul de Cooperare și Verificare (MCV) și la faptul că nu suntem membri în Schengen. Și acest lucru, după părerea mea, arată că există o atitudine unilaterală aș spune, care pune sub semnul întrebării vocația României de a fi țară membră a UE. Și când spun de această intenție unilaterală, mă refer la cei care sunt la nivelul și la conducerea Comisiei Europene”.
Acestea ar fi doar câteva dintre argumentele care susțin ideea că Europa deja funcționează pe mai multe viteze și clase, crede liderul ALDE, iar mentalitatea actuală intră în contradicție cu cea a părinților fondatori ai blocului comunitar. „Prin urmare, noi avem deja experiența unei Europe cu mai multe viteze, lucru de care discutăm astăzi în mod frecvent. Sau, dacă nu cu mai multe viteze, cel puțin în ceea ce ne privește, o Europă cu mai multe categorii, cu mai multe clase”, a susținut Tăriceanu în cadrul dezbaterii.